TOP

‘Bij Marks & Spencer krijg je een mini-tour door Groot-Brittannië’ [Interview + Video]

In Den Haag opent donderdag 20 februari de nieuwe flagshipstore van de Britse keten Marks & Spencer. Tien jaar geleden verdween het bedrijf in Nederland maar met de opening van een kleine winkel in Amsterdam en nu een groot filiaal aan de Grote Marktstraat in Den Haag maken zij langzaam een comeback. Textilia sprak met François Smeyers, regional director Europe.

Jullie zijn een tijdje weggeweest in Nederland, wat was de reden daarvoor?
“In 2000 hebben we een paar van onze filialen in West-Europa gesloten om ons te concentreren op Engeland. In 2010 zijn we met een project begonnen om weer in het buitenland aan de slag te gaan. In Engeland gaat het goed met Marks & Spencer en we willen niet voor honderd procent afhankelijk zijn van één land. En we willen natuurlijk andere landen ook de kans geven om van onze producten te genieten.”

Waarom zijn jullie naar Nederland gekomen?
“Nederland is een geschikt land voor onze uitbreiding. Wij zijn al eens hier geweest, met succes, en daarnaast is Nederland een kernpunt in Europa. Er wonen veel mensen, er is interesse voor mode en er zijn veel andere grote retailers hier gevestigd. Als wij ons beschouwen als grote internationale retailer dan moeten we ook hier zitten.”

Hebben jullie wel altijd nog bezorgd naar Nederland vanuit de website?
“Ja zeker. Sinds het begin van onze internationale website zit Nederland in de top tien van de landen die onze site bezoeken en daar producten kopen. We zijn altijd in contact gebleven met de Nederlandse klant. We hebben daarvan ook het een en ander geleerd over de interesse in onze producten aan de hand van de bestellingen.”

Waarom hebben jullie ervoor gekozen om naar Den Haag te komen met het warenhuis, en niet Amsterdam?
“We hadden de beslissing genomen om in landen als Frankrijk, België en Nederland maar één of twee flagshipstores te openen en voor de rest kleinere filialen. Amsterdam en Den Haag leken ons daar goede steden voor in Nederland. Het is niet zo dat we er specifiek voor gekozen hebben om te beginnen in Den Haag, maar hier kregen we de mogelijkheid om dit gebouw over te nemen. Dat was perfect voor ons. Een perfect oppervlak om ons hele assortiment te presenteren. We konden dit niet laten gaan.”

Wordt er gericht op de Britten in Nederland?

“Niet specifiek nee. Maar het assortiment is ook niet aangepast op de Nederlandse consument, we hebben geen speciale lijn voor Nederlanders ontwikkeld. We hebben wel producten geselecteerd, welke producten de interesse krijgen vanuit dit land. Wat wordt veel besteld op internet, wat wordt veel gekocht in Amsterdam? De Nederlandse markt is wat meer casual, er is veel interesse voor knitwear en T-shirts. We hebben ook gekeken naar de maten die veel verkocht zijn. Nederlanders zijn over het algemeen redelijk lang in vergelijking met andere landen. Maar om terug te komen op je vraag: de Britse kolonie die hier bestaat zal ons wel helpen. Maar daarvan alleen kunnen we niet leven.”

Hoeveel collecties per jaar worden er uitgebracht?
“Laat ik het zo zeggen dat er acht hoofdmomenten per jaar zijn. Twee keer lente, twee keer zomer, twee keer herfst en twee keer winter. Maar daarnaast komen nog de tijdelijke collecties.”

Laten jullie bepaalde dingen in Nederland weg of komen er juist dingen bij die er in de Britse filialen niet zijn?
“Alles wat hier is, is er in Engeland ook. Dat doen we bewust. Want laten we eerlijk zijn: kleding kopen is hier in Nederland geen enkel probleem. Dus wat we echt naar voren willen brengen is onze Britse identiteit en onze Britse stijl. Zonder dat zijn we net als alle anderen. In onze foodhall vind je ook allerlei Britse producten. Bij Marks & Spencer krijg je een kleine tour door Groot-Brittannië.”

Wat onderscheid jullie van de andere warenhuizen hier in Nederland?

“Onze Britse identiteit, dat is een beetje ons eigendom. Dat is iets wat wij hebben, anderen kunnen dat alleen kopiëren. Daarbij is het een groot verschil dat wij alleen Marks & Spencer verkopen. Andere warenhuizen verkopen allerlei merken, wij alleen ons eigen merk. Ook in Engeland is dat zo als je het vergelijkt met Harrod’s of Selfridges.”

Hoe verhoudt de positie zich met andere warenhuizen? De Bijenkorf wordt bijvoorbeeld steeds luxer met zelfs een eigen luxevleugel. Waar staat Marks & Spencer?
“Wij hebben een breed segment. We zijn niet alleen maar luxe maar we hebben ook veel basics voor alledaags. Onze drie kernpunten zijn: Britse mode, kwaliteit en innovatie.”

Gaan jullie nog meer uitbreiden?

“In 2016 zullen we een grote Marks & Spencer openen aan het Rokin in Amsterdam. Dat wordt hetzelfde concept als hier in Den Haag. Meer kleine filialen staan nog niet op de planning maar we willen wel graag uitbreiden met onze foodwinkels. We werken nu al samen met BP-benzinestations waar een klein voedselassortiment van ons verkrijgbaar is. We willen kijken of er nog andere mogelijkheden zijn maar nog niets daarover is concreet.”

Hieronder een kleine impressie van hoe het nieuwe filiaal eruit ziet!