TOP

Belgische reclamecommissie keurt campagne Suitsupply af

De Jury voor Ethische Praktijken (JEP) heeft het pakkenmerk Suitsupply gevraagd om vier foto's van zijn website te verwijderen. Dat meldt de Belgische krant De Standaard. De foto's 'tasten de waardigheid van de vrouw aan', aldus de organisatie.

De JEP had vorige week een klacht ontvangen van de Kristelijke Arbeiders Vrouwenbeweging (KAV). Die vond het een verschrikkelijke campagne, ‘omdat de man het initiatief neemt op de foto’s en dat strookt niet met de werkelijkheid’.

De JEP is het daar mee eens en heeft geoordeeld dat ‘de rol die aan de vrouw in deze visuals wordt toebedeeld en de wijze waarop ze daarbij wordt afgebeeld, niet stroken met de hedendaagse maatschappelijke evolutie en visie inzake de plaats van vrouw in de samenleving’. Vier foto’s in het bijzonder ‘tasten de waardigheid van de vrouw aan’. De JEP wil dat deze vier beelden van het Belgische internet worden verwijderd. In Nederland werden de klachten juist afgewezen.

Tandeloze tijger

Voor de hele campagne wordt een ‘advies van voorbehoud’ geformuleerd. Dat betekent dat de adverteerder zelf mag beslissen of hij doorgaat met de campagne of niet. Maar het wordt hem wel ontraden. Gisteravond stonden de vier bewuste foto’s nog op de Belgische site van Suitsupply en de kans is groot dat die daar ook gewoon op blijven staan.

Taart

Bij de KAV gaat de vlag uit. ‘Wij moeten bijna uitentreuren uitleggen dat wij geen preutse nonnenvereniging zijn’, zegt communicatiedirecteur Brenda Deny. ‘We wilden het maatschappelijke debat aanvuren over pornochic in de reclame. Dat onze klacht ontvankelijk is verklaard, is natuurlijk de kers op de taart.’

Die taart krijgen ze vast van Fokke de Jong, ceo van Suitsupply. De KAV heeft namelijk prachtig werk verricht voor de pakkenmakers uit Nederland. Over de campagne zegt hij dat de schaars geklede vrouwen volgens hem juist niet onderdanig zijn. ‘Ze verleiden zonder schaamte, en dus leiden ze.’ Dat ze niet veel kleren aan hebben, vindt hij ook logisch: ‘Wij zijn een bedrijf dat kleding voor mannen verkoopt.’

Beroepsprocedure

‘Ik vind de discussie erg interessant’, tekent De Standaard op uit de mond van De Jong. ‘Maar wij zijn het fundamenteel oneens met de motivatie van de JEP. We zullen ons dan ook beraden over een beroepsprocedure.’ De Jong is vooralsnog niet van plan de foto’s van de website te verwijderen.

Omdat de redactie niet weet om welke 4 foto’s gaat, een willekeurige greep uit het collectiebeeld.