TOP

Belgische modezaken negeren de bij wet geregelde uitverkoop

De uitverkoop in België is bij de wet geregeld, maar de helft van de modewinkels houdt zich hier niet meer aan. Ook buiten deze periode geven ondernemers flinke kortingen.

Het zijn vooral de winkels die duurdere kleding verkopen die korting geven, zo blijkt uit onderzoek van de Belgische krant De Standaard. De winkels met goedkopere kleding wachten wel tot bij wet geregelde uitverkoop, ofwel solden. Guido Vossen van Vossen Young Men uit het Belgische Tongeren sprak zijn onrust hierover al eerder uit tijdens het Textilia Mode Experience (TME) dat op 9 november gehouden werd. “Onze collecties liggen in de outlet al te koop nog voordat bij ons de uitverkoop is gestart.”

De verkopers die voor het onderzoek benaderd werden, geven de kortingen de ene keer fluisterend door aan hun klanten, zo meldt de krant. De andere keer oefenen de klanten zelf invloed uit op de korting die ze krijgen. Ook bij de kassa wordt regelmatig de korting verrekend.

Nederlanders

Ook Nederlanders trekken naar België, vooral naar Antwerpen. “Ze komen niet alleen om te kijken, maar ze kopen ook echt. Vaak is in Nederland al net hun maatje eruit door de uitverkoop die daar al aan de gang is”, zegt An Rotiers van kledingzaak Men At Work in de Gazet van Antwerpen. Ivo Nicolay van ondernemersorganisatie Unizo zegt in de krant dat het voor ‘de noorderburen’ aantrekkelijk is om in België te shoppen. “Ze zien hier wat de oorspronkelijke prijs was. In Nederland wordt daar veel meer mee gesjoemeld.”

De wintersolden duurt van 3 januari tot en met 31 januari, de zomersolden duurt van 1 juli tot en met 31 juli.