TOP

Bedenker Ugg verkocht rechten voor 12.000 euro

Het Australische schoenenmerk Ugg is in 1983 voor een symbolisch bedrag gekocht door het Amerikaanse schoenenbedrijf Deckers Outdoor Corporation. De Australische uitvinder van de laarzen, Shane Stedman (69), zegt geen spijt van de verkoop te hebben.

Shane Stedman ontwierp de schapenvachtlaarzen in 1973 voor Australische surfers die last hadden van koude voeten. Hij maakte warme vachtlaarzen van schapenleer met een stevige zool.

Tien jaar lang  verkocht Stedman de schapenvachtlaarzen aan surfers op de stranden van Australië. In 1983 bood het Amerikaanse Deckers Outdoor Corporation hem 10.000 Britse pond, ongeveer 12.000 euro, voor zijn patent op de laarzen. Onderdeel van de overname is dat Stedman tot aan zijn dood jaarlijks gratis drie paar Uggs krijgt. Eén paar houdt hij voor zichzelf. De andere twee schenkt hij aan zijn zoon Luke (33), een professionele surfer.

Handgemaakte surfplanken
“Als ik er echt rijk van wilde worden, moest ik naar Amerika verhuizen, mij doodwerken en altijd een maatpak dragen. Dat is niets voor mij. Dus ik was bljj dat ik mijn zaak kon verkopen,” legt de Australiër aan de Britse krant The Daily Mail uit.

Hij wilde liever aan het strand in de buurt van Sydney blijven wonen om te kunnen surfen. In zijn ateliertje produceert hij vijfhonderd handgemaakte surfplanken per jaar.
“Het bedrag dat ik van Deckers heb gekregen, was in die tijd veel geld. Voldoende om mijn kinderen naar een privéschool te sturen. En het is mooi om te zien dat Paris Hilton en Victoria Beckham fans van het merk zijn.”

Ugg Australia is inmiddels uitgegroeid tot een wereldmerk met een omzet van zo’n 600 miljoen euro per jaar.