TOP

Bavaria-jurk Supertrash verslaat Blokker-jurk in de rechtbank

De Rechtbank Den Haag heeft 2 oktober 2013 beslist dat de Blokker-jurk inbreuk maakt op het auteursrecht op de Bavaria-jurk van Supertrash. Blokker moet Supertrash een schadevergoeding betalen.

Voor het WK in 2010 introduceerde modemerk Supertrash de oranje Dutchy Dress. Deze jurk staat ook wel bekend als het Bavaria-jurkje. In 2012 kwam Blokker vervolgens met de Blokker-jurk; eveneens een oranje jurk. Daarop heeft Supertrash Blokker gedagvaard. Supertrash vorderde onder andere een verbod tot verhandeling van de Blokker-jurk in de EU en een forse schadevergoeding.

Waarom inbreuk?

De Bavaria-jurk is auteursrechtelijk beschermd, omdat in het ontwerp creatieve keuzes zijn gemaakt waarvoor niet eerder is gekozen. Van inbreuk is sprake aangezien de totaalindruk van de Blokker-jurk overeenstemt met die van de Bavaria-jurk.

Verantwoordelijkheid Blokker

Van belang is dat van een professionele partij als Blokker mag worden verwacht dat zij erop let dat zij bij het maken van een oranje jurkje geen inbreuk maakt op de rechten van andere jurkjes. Gezien de bekendheid van de Bavaria-jurk is het ondenkbaar dat Blokker het Bavaria-jurkje niet kende.

Verbod, vernietiging, vergoeding

Blokker mag haar jurk niet meer verhandelen, en moet alle Blokker-jurkjes vernietigen. De hoogte van de schadevergoeding die Blokker aan Supertrash moet betalen is nog niet bekend. Wel staat vast dat Blokker in ieder geval al bijna 18.000 euro aan proceskosten moet vergoeden.