TOP

Barbie krijgt expositie in Tassenmuseum

Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam organiseert van 21 januari tot 4 mei 2014 een tentoonstelling over Barbie. De aanleiding voor de expositie is het 50-jarig bestaan van de modepop in Nederland.

In 2014 is het 50 jaar geleden dat Barbie in Nederland geïntroduceerd werd. Het Amsterdamse tassenmuseum Hendrikje vond dat een reden voor een expositie. Volgens het museum is de barbiepop altijd een reflectie van haar tijd geweest en toonde ze het heersende modebeeld, dat meldt De Telegraaf.

Barbie-verzamelaar

De tentoonstelling, die tot stand is gekomen met medewerking van barbie-verzamelaar Els Schouten uit Waddinxveen, toont 50 Barbies uit de periode 1960 tot 2008.

Verschillende looks

Barbie werd in 1959 bedacht en gemaakt door de Amerikaanse Ruth Handler. De eerste barbiepoppen waren gekleed in haute couture van brokaat, zijde, chiffon en bont. Ze droegen schoenen, hoeden en tassen van designers. In de jaren 70 kreeg Barbie pas blond haar, haar kleding werd modieuzer en ze droeg verschillende stijlen, zoals de hippielook. In de jaren 90 kreeg de modepop merkkleding van onder andere Benetton, Donna Karan en Calvin Klein.