TOP

Approved Sneakers Market: voor en door sneakerfans*

Op zondag 29 maart vindt de tweede editie van de Approved Sneakers Market plaats bij Roest in Amsterdam. Volgens organisator Kiwan Leung hebben sneakerfans behoefte aan een offline event.

Waarom ben je met de Approved Sneakers Market begonnen?

“Ik ga zelf al een aantal jaar mee in de sneakerwereld, als verzamelaar en seller. Ik merkte dat op het gebied van sneakers in Nederland heel veel online gebeurd, maar offline eigenlijk bijna niets. De harde kern kent elkaar wel maar een echt breed opgezet evenement voor en door lokale sneaker-lovers was er niet. Ik wilde graag een concept neerzetten die dit gat zou opvullen.”

Dus niet alleen voor de harde kern?

“Nee, die komen natuurlijk wel, maar het is ook leuk om een wat breder publiek aan te trekken. De mensen die een bovengemiddelde interesse hebben in sneakers en bijvoorbeeld sneakerwinkels en (re)sellers volgen via Instagram en actief zijn in facebook groups, maar het ook leuk vinden om wat meer van de sneakerscene te weten te komen. Bij de Approved Sneakers Market kunnen ze elkaar en professionals ontmoeten in een ontspannen setting. Het moet vooral een laagdrempelig evenement zijn.”

Wat kunnen bezoekers verwachten?

“Het heet een ‘Market’, maar het is dus meer een evenement. We bieden enerzijds een podium aan 70 sellers, die niet alleen uit Nederland, maar ook uit landen als Duitsland, Frankrijk en Engeland komen. Zij verkopen uiteraard een deel van hun collectie, maar ze zijn er ook gewoon om hun passie en kennis te delen. Daarnaast kun je sneaker customizers aan het werk zien– een toenemende trend –, zijn er hiphop dj’s en hebben we zelfs een kids corner, waar oudere bezoekers hun kroost onder kunnen brengen. En we hebben een desk, waar je oude sneakers in kunt leveren. Dat is onderdeel van ons structurele programma Bring in your Beater.”

Wat houdt dat in?

“Sneaker-fans zijn continu op zoek naar iets nieuws en hebben vaak veel paren die ze nooit meer dragen. Wij vinden het zonde dat oude sneakers achter in de kast verdwijnen of worden weggegooid. Daarom willen wij mensen de mogelijkheid bieden om oude sneakers in te leveren, zodat wij ze via goede doelen een tweede leven kunnen geven.”Ik las dat er ook een speciale Women’s Area komt.

“Klopt, die wordt gehost door Sanne Poeze van sneakerblog Girl on Kicks. De sneakerbusiness is over het algemeen echt een mannenwereld, maar de laatste jaren zie je ook steeds meer vrouwen met een passie voor sneakers. Het leek ons leuk om daar een speciale ruimte voor in te richten, met een eigen dj en uiteraard aandacht voor dames-sneakers. Zo nemen bekende vrouwelijke collectors speciaal voor Approved Sneaker Market hun verzameling mee voor een expositie in onze Wall of Fame, maar ook fashion en nail-art krijgt een plaats.”

Tot slot: hoe verdienen jullie je geld?

“We hebben een paar sponsors, de sellers betalen een bescheiden bedrag voor de stand en verder halen we de opbrengst uit de 5 euro entree voor bezoekers. De eerste editie trok 2000 bezoekers, we hopen nu op hetzelfde of meer. Maar rijk worden we daar niet van, hoor. We doen het puur uit liefde voor sneakers en vooral de sneaker-community.”