TOP

Antwerpen volgt mobiele telefoons tijdens uitverkoop

Antwerpen wil de drukte in de stad beter beheersen, en daarom gaat de stad de gegevens van mobiele telefoons gebruiken om in kaart te brengen hoe mensen zich bewegen tijdens bijvoorbeeld de uitverkoop.

De signalen van mobiele telefoons in de stad Antwerpen worden vanaf nu opgepikt, zodat de stad kan monitoren hoe mensen zich bewegen tijdens grote druktes in de stad, zoals die er bijvoorbeeld is tijdens de uitverkoop. Dat meldt BNR Nieuwsradio.

Het project heet City of Things en is een samenwerking tussen digitaal onderzoekscentrum iMinds, de stad Antwerpen en de mobiele netwerkprovider Mobile Vikings. iMinds zet op verschillende plekken in de stad sensoren die gsm-signalen opvangen van iedereen die een mobiel op zak heeft met de Belgische provider Mobile Vikings. iMinds gaat de data die de sensoren oppakt vervolgens analyseren en verwerken.

Het project zal niet de privacy van de gebruikers aantasten: de sensoren pakken alleen het signaal op, iMinds kan niet zien van wie de gsm is.

De burgemeester van Antwerpen, Bart de Wever, vertelt aan BNR dat hij veel mogelijkheden ziet voor het project: “Op toeristisch gebied bijvoorbeeld, beter leren wie er komt en wanneer, hoeveel mensen er komen, hoe lang ze blijven. Waar ze specfiek dan blijven hangen, waar ze naar kijken. Wanneer ze weggaan en hoe ze zich bewegen. En het biedt ook mogelijkheden voor de veiligheid.”