TOP

Amsterdamse fracties pleiten voor volledig vrije winkeltijden

Amsterdamse fracties stellen voor om winkels in de hoofdstad volledig vrije openingstijden te geven.

Nederland heeft, in tegenstelling tot veel andere landen in de wereld, nog steeds vrij strenge openingstijden voor winkels. Daarom stellen fractievoorzitters Jan Paternotte (D66) en Marja Ruigrok (VVD) voor om winkels vrije openingstijden te geven.

Vrije invulling

In een opiniestuk in het NRC Handelsblad bespreken de twee fractievoorzitters het onderwerp. In Amsterdam moeten winkels om tien uur ’s avonds dicht. Het liefst geven ze dit een compleet vrije invulling: dat betekent de mogelijkheid om een winkel 24 uur per dag open te houden.

Voordelen

De voordelen volgens Ruigrok en Paternotte zijn vooral te vinden in veiligheid, werkgelegenheid en economie. De veiligheid wordt groter omdat winkelstraten minder anoniem zijn wanneer er meerdere winkels open zijn. Daarnaast creeer je werkgelegenheid en werknemers krijgen meer betaald tijdens de late uren. Het geeft bezoekers aan Amsterdam ook meer kans om geld te steken in de economie.

Amsterdam experimenteerde twee jaar geleden nog met de mogelijkheid om winkels 24 uur per dag open te houden. Tijdens de proefperiode van een jaar maakte echter niemand in Amsterdam-Zuid en Zuidoost daar gebruik van.