TOP

Amsterdam Fashion Week: deelnemers van Lichting 2010 bekend

Aanstaande donderdagavond 15 juli is het zover, dan wordt opnieuw de mode-industrieprijs 'Lichting 2010' uitgereikt. Dit keer dingen veertien talentvolle modedesigners mee naar deze felbegeerde prijs. Wij lichten er vier voor je uit.

Het is de vierde keer dat mode-industrieprijs ‘LICHTING 2010’, tijdens de Amsterdam International Fashion Week, wordt uitgereikt. De winnaar wordt gekozen door een internationaal panel en een selectie modeprominenten uit het publiek, waaronder designer van de mannenlijn van Balmain, Sander Lak.

G-star Raw Talent Award
De winnaar van Lichting 2010 gaat naar huis met de G-Star Raw Talent Award. Hiermee hoopt G-Star talent in de dop te motiveren en te stimuleren om zich te blijven ontwikkelen. Naast de award ontvangt de winnaar een prijs ter waarde van 10.000 euro. Daarnaast zal de winnaar in september het G-Star Raw styling team backstage versterken tijdens New York Fashion Week.

Veertien studenten showen elk hun vijf sterkste afstudeerontwerpen. Dit zijn de gelukkigen: Merel de Jong, Floor Kolen, Lotte van Schijndel, Bianca Herranz van Roeden, Marije Hellwich, Tony Marcus Sacharias,  Janneke Lemmers, Marije de Haan, Tony Marcus Sacharias, Matthias Louwen, Mariko Ferrier, Ruby Verhoeven, Musa Shah, Ingo Binder en Karolina Nieslony. Wij lichten drie deelnemers voor je uit:

1. Floor Kolen
Titel collectie: Who Silences His Fool Dies Voiceless.
“Het startpunt voor deze collectie is het punt in de kunstgeschiedenis waar Dada evolueerde in surrealisme en waar een luide rebellie zich transformeerde in totaal escapisme naar een nieuwe, fantastische realiteit. Deze beide karakters vind ik terug in mijzelf en worden gereflecteerd in mijn ‘inner fool’ die mijn onuitputbare bron van energie vormt. Ik neem mezelf serieus, maar niet té. We moeten altijd om onszelf en onze problemen kunnen blijven lachen, en een stap verder gaan dan ons eigen persoon.”

2. Janneke Lemmers
Titel collectie: “What a way to go…..”
“Na een stage bij Alexander McQueen en de stad London te hebben verkend, realiseerde ik me dat ik zelf veel kon bereiken en besloot een jaar vrij te nemen. Mijn afstudeercollectie is gebaseerd op mijn persoonlijke fascinatie voor ‘the worst case scenario’ of beter gezegd ‘het einde der tijden’. Ik sloot mijn avontuur af met een geruststellende stelling: mensen vinden een weg om te overleven door terug te gaan naar de basis, naar ‘new beginnings’. Een nieuwe start brengt de mogelijkheid dingen anders te doen.”

3. Tony Marcus Sacharias
Titel collectie: Imperfect Aesthetics.
“Mijn collectie is geïnspireerd op de inperfecte mens in wie ik schoonheid zie. De collectie is een reactie op het feit dat de cosmetische industrie mensen aanmoedigt perfect te zijn door het gebruik van bepaalde producten. Of het door middel van een crème, botox of liposuctie is: wallen en rimpels moeten worden verwijderd en vet moet worden verbannen. In deze collectie heb ik mij geconcentreerd op de delen van het menselijk lichaam die we het liefst ver weg stoppen.”