TOP

Amsterdam duurste parkeerstad

Wie zijn auto een dagje buiten wil parkeren is in Amsterdam het meeste kwijt. Voor de tweede keer werden de parkeertarieven van 140 steden overal ter wereld vergeleken door vastgoedbedrijf Colliers International.

Wie een dag in Amsterdam wil parkeren is €50 lichter. Dit is €10 duurder dan een dagje parkeren in Londen. Op de derde plaats in de top vijf staat Wenen en op de vierde plaats opnieuw een Nederlandse stad, namelijk Den Haag. Direct na Den Haag volgen Oslo en Tokio.

De parkeertarieven zijn ondanks de recessie niet gedaald, maar in sommige steden zelfs gestegen. Dit was onder meer in Amsterdam het geval: in het centrum van de stad werden de tarieven verhoogd naar €5 per uur. De gemeente wil met de hoge parkeertarieven ervoor zorgen dat de stad ‘bereikbaar en leefbaar’ blijft. “

Volgens Colliers kennen de Europese grote steden over het algemeen de hoogste tarieven. Buiten Europa is Tokio de duurste parkeerstad en wie zijn auto kwijt wil in de Verenigde Staten is in New York het duurst uit. Je auto kan daar een hele dag voor iets meer dan €28 staan. Parkeren in steden met sterke financiële centra is volgens de onderzoekers het duurst.

Niet alleen de tarieven voor een dagkaartje werden door de onderzoekers vergeleken, ook de maandelijkse parkeertarieven werden naast elkaar gelegd. Amsterdam stond hierbij op de tweede plaats, vlak achter Londen. In de Britse stad betaal je ongeveer €708 om je auto de hele maand te mogen parkeren, in Amsterdam is dit €570.