TOP

Amerikaanse katoenprijs bereikt hoogste niveau in twee jaar

De katoenprijs in Amerika heeft het hoogste niveau in twee jaar bereikt, dat meldt Textilwirtschaft. Op 1 april is de prijs voor één pond katoen 94,11 dollarcent.

De hoge Amerikaanse katoenprijs van 94,11 dollarcent is, volgens analisten van de Zwitserse bank Vontobel, de hoogste sinds 7 februari 2012. Vier maanden geleden was de katoenprijs nog iets meer dan 75 dollarcent. De prijsstijging wordt veroorzaakt door oogstverliezen in de Verenigde Staten. Daardoor is de oogst de kleinste in vier jaar. 

Opbrengst
Het Amerikaanse ministerie van Landbouw schat dat de huidige oogst 12,9 miljoen balen aan werkbaar katoen oplevert, dat ligt 2,4% onder de schatting van begin maart. Dat is niet genoeg om de vraag te dekken en leidt tot een aanzienlijke afname van de voorraad. Door deze afname daalt de voorraad, aan het einde van het huidige seizoen, naar 2,5 miljoen balen en komt daarmee uit op het laagste niveau sinds 1990.

Door de hoge prijzen gaan de boeren meer katoen planten voor het volgende seizoen. De opbrengst neemt daardoor toe en dat heeft een gunstig effect op de prijs, maar is pas volgend jaar merkbaar.

Recordhoogte
In 2011 bereikte de katoenprijs wereldwijd een recordhoogte. Voor het eerst in de geschiedenis steeg deze boven de 2 dollar uit. Door natuurrampen kreeg de productie het in dit jaar flink te verduren met snel slinkende katoenvoorraden als gevolg.