TOP

‘American Apparel discrimineert personeel’

Modeketen American Apparel blijkt een speciale handleiding te hanteren voor het aannemen van personeel. Sollicitanten die niet 'mooi' of 'hip' genoeg gevonden worden, schijnen niet in aanmerking te komen voor een baan bij deze keten.

Deze handleiding hebben oud-werknemers naar de Amerikaanse lifestyleblog Gawker gestuurd. Op deze lange lijst wordt precies uitgelegd hoe het personeel er volgens het merk van top tot teen uit moet zien.
 

Geen geverfd haar 

Zo wordt voor vrouwen weinig make-up, natuurlijke wenkbrauwen, lang haar -het liefst niet geföhnd en zeker niet geverfd- geadviseerd en mogen ze geen opvallende sieraden dragen. Mannen moeten hun haar zo ‘clean’ mogelijk houden, zonder veel wax en gel. Verder mogen zij geen wijde of juist strakke broeken en shirts dragen en dienen overhemden altijd in de broek gestopt te worden. Snorren en baardjes worden getolereerd, maar een gladgeschoren gezicht heeft de voorkeur.

Ook moet het personeel zich aan bepaalde regels houden als het om schoenen gaat. Vans, Converse, Uggs, slippers, sneakers en Keds mogen niet gedragen worden. Vintage laarzen, vintage hakken of bootschoenen hebben de voorkeur. 
 

‘Off brand’ 

Winkelmanagers van American Apparal blijken regelmatig foto’s van hun werknemers naar de Amerikaanse topman Doy Charney te moeten sturen. Hij checkt vervolgens of de jongens en meisjes er ‘hip’ en ‘mooi’ genoeg bij lopen en zo ‘on brand’ zijn. Als ze ‘off brand’ zijn, worden ze volgens de oud-werknemers ontslagen.

Van sollicitanten worden verschillende foto’s genomen, die door het hoofdkantoor gekeurd worden. Charney ontkende destijds deze beschuldigingen, maar gaf wel aan dat werknemers qua stijl bij de modeketen moeten passen.