TOP

Alix the Label opent tweede winkel, Versteegh Modeaccessoires failliet en Labfresh haalt groeigeld op

Het vrouwenmodemerk Alix the Label heeft een winkel geopend in Den Bosch. De rechtbank heeft het faillissement uitgesproken over accessoiresgroothandel Versteegh Amsterdam. En mannenmodemerk Labfresh heeft 250.000 euro aan investeringen opgehaald via het televisieprogramma Dragon’s Den. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van dinsdag 12 mei 2020.

Alix the Label opent tweede winkel

Het vrouwenmodemerk Alix the Label heeft zaterdag 9 mei een winkel geopend in Den Bosch. Het is de tweede winkel van het merk, drie jaar geleden opende de eerste winkel in Eindhoven. De opening heeft door de het coronavirus even op zich laten wachten, maar na een vertraging van anderhalve maand is kon de winkel afgelopen weekend de deuren openen. De winkel is te vinden in de Fonteinstraat in Den Bosch. In Den Bosch is ook het hoofdkantoor te vinden van Alix, dat in 2014 door werd opgericht door Olivia Wierda en Rens Netten. Inmiddels is het merk verkrijgbaar bij zo’n 200 retailers in Nederland. Verder zijn er verkooppunten in België, Spanje, Denemarken, Noorwegen en Zweden. In verband met de huidige situatie zal de nieuwe winkel met aangepaste openingstijden werken. Zo is de winkel voorlopig op maandag en dinsdag gesloten, is er geen koopavond en sluit hij op doordeweekse dagen om vijf in plaats van zes uur.

Onderzoek: helft ondernemers vreest voortbestaan bedrijf

Bijna de helft van de Nederlandse ondernemers verwacht dat het voortbestaan van hun bedrijf in gevaar komt als de coronacrisis langer dan een halfjaar aanhoudt. Dat blijkt uit de Conjunctuurenquête Nederland op basis van onderzoek dat begin april onder ondernemers in het niet-financiële bedrijfsleven is verricht. Ruim 15 procent verwachtte op dat moment de continuïteit van hun bedrijf niet te kunnen handhaven als de coronacrisis langer dan twee maanden duurt en 31 procent als de crisis langer dan drie tot zes maanden duurt. Voor ondernemers in de detailhandel liggen deze cijfers een stuk lager. Bijna 9 procent denkt dat hun bedrijf het niet overleeft als de coronacrisis langer dan twee maanden duurt en bij bijna een kwart is dit bij drie tot zes maanden. Een groot aantal ondernemers (31 procent) geeft aan niet te kunnen zeggen hoe lang de crisis maximaal mag duren opdat de continuïteit van hun bedrijf niet in gevaar komt. Opvallend genoeg zijn dit bovengemiddeld ondernemers in de detailhandel (50,9%).

Driekwart van de ondernemers gaat uit van een afname van de omzet door corona in het tweede kwartaal. Slechts 6 procent verwacht een omzettoename. Ondernemers die omzetgroei voorzien komen vooral voor in de detailhandel (27 procent). Naast een omzetdaling verwacht een ruime meerderheid van bedrijven ook een afname van de personeelssterkte in het tweede kwartaal, maar in de detailhandel denkt de helft van de ondernemers dat de werkgelegenheid stabiel zal blijven.

Versteegh failliet

Accessoiresgroothandel H. Versteegh Amsterdam B.V. is op 28 april failliet verklaard door de rechtbank van Amsterdam. Mr Rogier Karskens van BvdV uit Utrecht is aangesteld als curator. Versteegh verkoopt al ruim 60 jaar modeaccessoires aan retailers en heeft showrooms in het World Fashion Centre in Amsterdam en Trademart Utrecht, waar retailers via cash and carry konden inkopen. Ook was er een B2B-webshop. Het is nog niet bekend wat de oorzaak van het faillissement is en of er een doorstart komt. Bij Versteegh Amsterdam wilde niemand reageren op het nieuws en de curator was op dit moment niet bereikbaar. Meer nieuws volgt.

Aantal faillissementen gestegen in april

Het aantal failliet verklaarde bedrijven is in april 2020 gestegen. Er zijn die maand 75 bedrijven meer failliet verklaard dan in maart, meldt het CBS. De trend is sinds september 2018 licht stijgend. In de eerste 4 maanden van 2020 lag het aantal faillissementen ruim 3 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het aantal uitgesproken faillissementen in april was het hoogste aantal na januari 2017. Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in april 320 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen (84). Dat zijn er 23 meer dan in maart. Dit komt ook doordat de handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in april de meeste faillissementen uitgesproken in de horeca.

Labfresh haalt groeigeld op

Mannenmodemerk Labfresh heeft 250.000 euro aan investeringen opgehaald via het televisieprogramma Dragon’s Den. In dit NPO1-programma pitchen ondernemers hun concept voor vijf multimiljonairs, die bij interesse een investering doen in ruil voor een belang in het bedrijf. Kasper Brandi en Lotte Vink presenteerden hun vlekwerende en geurvrije Labfresh mannenkleding en waren op zoek naar 150.000 euro voor vijf procent van de aandelen. De interesse van mode-ondernemer Nikkie Plessen en investeerder Pieter Schoen was gewekt en na enig onderhandelen investeren zij samen 250.000 euro in ruil voor vijftien procent van de aandelen. Met de investering hopen Brandi en Vink hun merk sneller uit te kunnen bouwen. Labfresh is begonnen als Kickstarter project in januari 2017 en heeft inmiddels een jaaromzet van meer dan drie miljoen euro. Het merk verkoopt de kleding via de webshop en de eigen winkel in Amsterdam, die bij het hoofdkantoor zit. Het klantenbestand bestaat uit meer dan 20.000 klanten in 98 landen, met Denemarken, Nederland en Duitsland als grootste afzetmarkten. Er zijn plannen voor verkoop via wholesale.