TOP

Alfa Retailadviseurs: ‘Ondernemers gaan nog teveel op gevoel af bij inkoop’

Ondernemers in de retailsector kampen onverminderd met zwaar weer. Die conclusie trekt Alfa Retailadviseurs in Cijfers die Spreken Retail 2011.

De jaarlijkse branche-analyse, gebaseerd op de cijfers van honderden retailers die klant zijn bij de organisatie, laat zien dat een aantal branches sterk achteruit loopt. Met name in een tijd als deze komt het nog meer aan op het sturen op cijfers, constateert relatiebeheerder Robert Berendsen van Alfa Retailadviseurs. “In feite raakt een goede inkoop- en verkoopplanning aan de essentie van het ondernemer zijn.”

Modebranches
In veel branches staat de omzet al geruime tijd onder druk, de marges worden kleiner en de kosten nemen toe. Het uiteindelijke resultaat neemt hierdoor snel af. De herenmode zag het bedrijfsresultaat verder dalen van 13,9 naar 12,8%. De damesmode ging van 9,6 naar 8,5%. Nog slechter verging het de speciaalzaken in bodyfashion, die nog maar 7,2% overhielden (8,0% in 2009). De sportbranche moest het vorig jaar doen met een bedrijfsresultaat van 7,5%, vergelijkbaar met de 8% in de schoenenwinkels.

Inkoopplanning
Voor Berendsen is duidelijk dat een goede inkoopplanning meer dan ooit aandacht behoeft. “Inkopen beter plannen levert direct geld op. Ook besparen aan de kostenkant houdt een keer op, terwijl inkoopplanning betere perspectieven biedt”, aldus Berendsen in een persbericht. “Winnaars hebben een plan, verliezers een excuus. Je ziet dat die laatste groep ondernemers nog te veel afgaat op het gevoel bij de inkoop. Maar inkoop- en verkoopplanning zijn in feite de essenties van het ondernemer zijn.”

Winkelen is recreatie
De rol van internetverkopen moet in de visie van Alfa niet worden overdreven. “Die stijgt en zal nog wel even blijven stijgen, maar internet en winkels blijven naast elkaar bestaan. Wel verschuift de rol van de winkel door internet. De site gaat een belangrijke rol krijgen om mensen de winkel in te krijgen. Maar dan moet er in die winkels wel iets te beleven zijn. Door de vergrijzing komen er straks een heleboel mensen met veel vrije tijd bij. Winkelen is ook een vorm van recreatie.”