TOP

Akkoord over nieuwe cao modebranche

De kans is groot dat modebranche binnenkort een nieuwe cao heeft. Er is een overeenstemming bereikt tussen Inretail en de bonden. Vakbond FNV is opnieuw de grote afwezige.

Werkgeversorganisatie Inretail heeft een akkoord gesloten over een nieuwe cao Fashion Sport & Lifestyle met de vakbonden AVV, CNV en De Unie. Kort gezegd is er een aantal wijzigingen in het toeslagstelsel, komt er meer inspraak voor werknemer in werkroosters en gaan de lonen omhoog. De looptijd van de cao is twee jaar en geldt voor ongeveer 70.000 mensen in de modebranche.

Brancheorganisatie Inretail laat in een persbericht weten blij te zijn met het cao-resultaat. “De nieuwe arbeidsvoorwaarden passen bij de veranderende retail. Er is in de afspraken veel aandacht voor het feit dat werknemers hun hele loopbaan aansluiting moeten kunnen blijven vinden op de arbeidsmarkt. Het thema ‘duurzame inzetbaarheid’ wordt steeds belangrijker.”

Ook CNV is tevreden. In een persverklaring zegt onderhandelaar Wessel Breunesse van CNV Vakmensen: “Een goed resultaat, zeker gelet op de moeilijke omstandigheden waar veel winkels nu mee te maken hebben. De lonen gaan omhoog, we hebben afspraken gemaakt over ontwikkeling van werknemers én we gaan experimenteren met meer inspraak in de roosters.”

De belangrijkste afspraken op een rij:

  • De nieuwe afspraken over toeslagen worden eenvoudiger: De toeslag voor avondwerk op zaterdag of doordeweekse avonden geldt vanaf 22.00 uur. De zaterdagtoeslagwordt 50%, zoals nu al geldt voor doordeweekse avonden.
  • De lonen gaan tijdens de looptijd van de cao met minimaal 2 procent omhoog. De eerste loonsverhoging krijgen de werknemers per 1 juli van dit jaar (0,83 procent). Daarna wordt de loonsverhoging gekoppeld aan de halfjaarlijkse verhoging van het minimumloon, met een ondergrens van 0,4 procent.
  • Bij twee bedrijven – het is nog niet bekend welke dit worden – starten proeven om werknemers meer invloed te geven op roosters en werktijden. 

Het resultaat van de onderhandelingen moet nog worden goedgekeurd door de leden van de vakbonden. De bonden leggen de cao komende week voor. 

Vakbond FNV doet opnieuw niet mee

FNV is niet betrokken bij het onderhandelingsresultaat, zij stapten vorige week uit het overleg, net als twee jaar geleden. Een woordvoerder van de bond liet weten: “De werkgevers verenigd in Inretail willen de arbeidsvoorwaarden nog verder uitkleden. Ze stellen als harde eis dat we akkoord gaan met een verruiming van de dagspiegel en het verder afschaffen van toeslagen, zonder enige vorm van compensatie. Dat is voor FNV simpelweg een brug te ver.”

RMU niet uitgenodigd

Tegelijk was er ook kritiek uit de hoek van de christelijke vakbond RMU. Zij werden überhaupt niet uitgenodigd door Inretail. En dat is tegen de wens van de RMU in. Zij hadden graag aan de onderhandelingstafel plaats willen nemen. Maar volgens de christelijke vakbond mocht ze niet aanschuiven wegens de opstelling rond zondagswerk en zondagstoeslagen.

Volgens Inretail klopt dat niet. „Dat heeft er niets mee te maken. De opstelling van de RMU in die kwesties was gelijk aan die van FNV en CNV. Deze twee partijen zijn wel uitgenodigd”, zegt woord­voerder Paul te Grotenhuis tegen het Reformatorisch Dagblad. Doordat de RMU een zelfde standpunt heeft als FNV en CNV zou RMU geen toegevoegde waarde hebben.

Moeizame relatie

Het is niet altijd een gelukkig huwelijk tussen de vakbonden en Inretail. Eind 2014 liepen de gesprekken tussen Inretail en de vakbonden FNV en CNV stuk omdat Inretail de zondagtoeslag wilde verlagen.

Jan Meerman, voorzitter van Inretail, zei destijds in Het Financieele Dagblad dat hij alles had gedaan om de twee grootste bonden aan de onderhandelingstafel te krijgen: “We hebben anderhalf jaar met elkaar onderhandeld en uiteindelijk nog WRR-lid Peter van Lieshout gevraagd als mediator op te treden. Het mocht niet baten.” Het gevolg was dat Inretail in 2015 een cao afsloot met de kleinere vakbonden AVV en De Unie. Dat was tegen het zere been van FNV en CNV.