TOP

Akkoord over betaling winkelhuur, Queens Alkmaar failliet en uitverkoop België uitgesteld

De retail- en vastgoedsector hebben een akkoord bereikt met oplossingen voor de huurbetalingen. Retailer Queens and Men in Alkmaar is failliet verklaard en in België wordt de start van de uitverkoop wetteijk uitgesteld. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van dinsdag 14 april.

Akkoord over uitstel huur

De retail- en vastgoedsector hebben afgelopen vrijdag een akkoord bereikt over de huurbetalingen nadat eerdere onderhandelingen mislukten. Uitgangspunt voor het akkoord is dat beide partijen met steun van de banken en de overheid de financiële pijn verdelen. Winkeliers die te maken hebben met omzetverlies als gevolg van de coronacrisis komen in aanmerking voor een huuropschorting. In april, mei en juni zullen vastgoedeigenaren ook geen winkeliers uit hun panden zetten. Daarnaast behoort kwijtschelding van huur voor sommige winkeliers tot de mogelijkheden. Dit kan echter pas worden vastgesteld nadat de economische schade van de komende drie maanden duidelijk is. Het steunakkoord is een bodemafspraak die ruimte biedt voor maatwerkoplossingen. Inretail was bij de onderhandelingen betrokken en is tevreden met het akkoord. Directeur Jan Meerman: “Ik ben blij dat alle betrokken partijen hun verantwoordelijkheid hebben genomen in dit lastige vraagstuk. Het besef is er bij iedereen ook dat we nog nauwelijks kunnen inschatten hoe de komende maanden zich gaan ontwikkelen. De afspraak is dat we maatregelen kunnen verlengen als de periode van omzetverlies langer aanhoudt. Nu betekenen deze afspraken een flinke verlichting in de liquiditeit die heel veel retailers keihard nodig hebben om deze periode te overleven.”

60% meer faillissementen in eerste week april

In de eerste acht dagen van april zijn bijna 60 procent meer bedrijven failliet verklaard dan in diezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit faillissementscijfers verzameld door Company.info in opdracht van BNR. Bleek eind maart nog dat het aantal faillissementen lager was dan vorig jaar, nu lijkt het erop dat bedrijven na de strenge coronamaatregelen van het kabinet alsnog omvallen. De data van Company.info zijn afkomstig van de Kamer van Koophandel en het Centraal Insolventieregister. BNR schrijft verder dat met een ‘vrijwillige surseance’ faillissementen voorkomen kunnen worden. Het gaat om bedrijven die wel levensvatbaar zijn maar vanwege de coronacrisis hun crediteuren niet kunnen betalen. Een bevriezing van de betalingen kan dan uitkomst bieden, mits het personeel wordt doorbetaald. Een andere oplossing is de Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA), die nog door de Tweede Kamer moet. Met deze wet kunnen bedrijven in financiële problemen saneren zonder dat crediteuren uitstaande schulden kunnen opeisen. Bedrijven die kerngezond zijn zouden dan niet failliet mogen gaan. Maar de wet betekent dat ook kleine toeleveranciers hun facturen niet betaald krijgen.

Coronacrisis fataal voor Queens and Men Alkmaar

Queens and Men in Alkmaar is één van die bedrijven die slachtoffer is geworden van de coronacrisis. Op 8 april werd Queens BV failliet verklaard door de rechtbank en de winkels Queens, All the Queen’s men en Royal Affair hebben per direct hun deuren gesloten. “Binnen een paar weken tijd zijn wij van een gezond bedrijf in staat van faillissement geraakt”, zegt eigenaar Petra Zijlstra tegen NH Nieuws. “Een hardwerkend en hecht team met hart voor de zaak is hun baan kwijt.” Vrouwenmodewinkel Queens opende in 1991 de deuren in hartje Alkmaar, later kwamen daar twee winkels bij: mannenmodewinkel All the Queens men en het ‘kleurrijke zusje’ Royal Affair, plus een webshop. De webshop queensandmen.nl is inmiddels offline. Het is niet bekend of er nog een toekomst mogelijk is voor de Queens-winkels.

Kamst Mode schenkt zorgmedewerkers cadeaubonnen

Moderetailer Kamst Mode heeft voor bijna drie ton aan cadeaubonnen geschonken aan zorgmedewerkers in de regio. Dat schrijft Dagblad van het Noorden. De winkel schonk op Goede Vrijdag 11.000 cadeaubonnen ter waarde van 25 euro aan alle medewerkers van de ziekenhuizen in de vestigingsplaatsen van Kamst Mode. De retailer heeft vier winkels in Drenthe en Overijssel: Nieuw-Amsterdam, Emmen, Coevorden en Hardenberg. De symbolische uitreiking vond vrijdagmiddag plaats bij de verschillende ziekenhuizen in Coevorden, Emmen en Hardenberg.

“Het is geweldig dat er zo hard gewerkt wordt in de zorg om ons gezond te krijgen én te houden. We wilden iets doen om de zorgmedewerkers in onze regio een hart onder de riem steken,” vertelt directeur Bas Kamst in Dagblad van het Noorden. “Er gaat heel veel aandacht uit naar de mensen die aan de bedden staan in de ziekenhuizen, maar voor iedereen in de zorg is het nu lastig. We wilden niemand uitsluiten omdat ze er allemaal direct mee te maken hebben.” Kamst Mode hoopt dat de bonnen een succes worden. “In deze onstuimige tijd doen we er alles aan om te overleven. Eerlijk is eerlijk, we hebben onze vaste klanten op dit moment hard nodig. Als de crisis straks achter de rug is hopen we ons gezonde bedrijf voort te kunnen zetten met heel veel nieuwe fans vanuit de zorg.”

Uitstel uitverkoop in België

De Belgische ministers van Economie en Zelfstandigen kondigden op Goede Vrijdag aan dat de solden (uitverkoop) dit jaar op 1 augustus ingaat in plaats van op 1 juli, schrijft Knack Weekend. Dit was een grote wens van modewinkeliers. Een petitie van brancheorganisatie Mode Unie om de solden uit te stellen leverde ruim 2700 handtekeningen op. Door het uitstel kunnen moderetailers hun zomercollectie een maand langer tegen de normale prijzen verkopen. Mode Unie is blij met het uitstel van de solden, maar betreurt wel dat de sperperiode (de periode voor de solden waarin geen reclame gemaakt mag worden voor kortingen) niet uitgebreid wordt. De sector vreest voor het uitbreken van een ‘prijzenslag’ van de grote (internationale) ketens zodra de winkels in België weer open mogen.