TOP

Agendatip: expositie Body Control in Museum Arnhem


Museum Arnhem presenteert van 1 november tot en met 26 januari Body Control: een expositie die draait om sieraden en mode op de grens van de mens.

Bezoekers krijgen 200 combinaties van sieraad- en modeontwerpen van meer dan 100 internationale vormgevers en kunstenaars te zien. De ontwerpen zijn reacties op actuele maatschappelijke kwesties rondom de maakbaarheid en grenzen van het menselijk lichaam.

Deelnemende mode- en sierandenontwerpers zijn onder andere Katja Prins, Iris van Herpen, Ted Noten, Sinéad O’Dwyer, Neri Oxman, Imme van der Haak, Lauren Kalman, Anouk Wipprecht, Ying Goa en Ana Rajcevic. De selectie bestaat – naast sieraden en kledingstukken – ook uit objecten en installaties. Deze selectie is onderverdeeld in drie hoofdthema’s – menselijk, buitenmenselijk en bovenmenselijk. Hiermee wordt aan het publiek gevraagd om een standpunt in te nemen over actuele thema’s zoals: kunnen sieraden een rol spelen in het misleiden van gezichtsherkenningssoftware? Of hoe jaagt een serie objecten de discussie rondom schaamlipcorrecties aan? Kunnen sieraden ons slimmer maken? Of onsterfelijk?

Anne-Karlijn van Kesteren, conservator sieraden van Museum Arnhem, treedt op als curator van deze expositie. De tentoonstelling wordt vormgegeven door de Arnhemse ontwerpstudio Maison the Faux. De Kerk is het tijdelijke onderkomen van Museum Arnhem, dat tot eind 2020 exposities en activiteiten met de focus op experiment, vernieuwing en innovatie organiseert. Iedere drie maanden wisselt de tentoonstelling. De Kerk biedt ruimte aan diverse thema’s zoals actuele kunst en vormgeving, innovatie, Arnhemse makers, design en mode.

Ontwerp: Mi-Ah Rodiger, Cochlea, 2010