TOP

Adidas maakt schoenen van plastic afval

Sportmerk Adidas gaat schoenen en kleding maken op basis van gerecycled plastic. Ook bannen ze plastic zakken uit de eigen winkels.

Schoenen en kleding gemaakt van gerecycled plastic: Adidas gaat het doen. Het sportmerk doet dit in samenwerking met Parley for the Oceans. Dit is een groep kunstenaars, wetenschappers en ontwikkelaars die werken aan manieren om oceanen schoon te maken. De twee organisaties willen samen een methode ontwikkelen waarbij kleding gemaakt wordt op basis van plastic afval.

Plastic zakken

Om zelf het goede voorbeeld te geven geeft Adidas geen plastic zakken meer weg in de 2.900 Adidas-winkels. Frank Henke, directeur milieuzaken van Adidas vertelt hierover: “Het partnerschap met Parley for the Oceans heeft ertoe geleid dat we enkele van onze eigen praktijken onderzocht hebben.”

Oceanen

Het recyclen van plastic gebeurt niet voor niets: in een onderzoek van het wetenschappelijke blad Science staat dat alleen al in 2010 5 tot 13 miljoen ton plastic terecht is gekomen in de oceanen.

“Onze oceanen staan op het punt ineen te storten en er is niet veel tijd meer over om het tij te keren”, zegt Cyrill Gutsch van Parley for the Oceans. “Iedereen moet deel van de oplossing vormen, en daarom is samenwerking de sleutelformule. We zijn erg enthousiast over dit partnerschap. De focus ligt niet enkel op de ontwikkeling van concepten, technologieën en materialen. We zullen ook samenwerken met consumenten, atleten, designers, kunstenaars en wetenschappers om hun stem te laten horen en hun talenten in te zetten voor de oceanen.”

Adidas is niet het eerste bedrijf dat schoenen en kleding maakt van plastic: G-Star Raw kwam vorig jaar met een lijn van spijkerbroeken waar plastic afval in is verwerkt.