TOP

Aantal wanbetalers stijgt met 15 procent

De helft van bedrijven en consumenten betalen hun rekeningen te laat, zo blijkt uit onderzoek van kredietspecialist Graydon. De gevolgen voor bedrijven, waar een schuld openstaat van 1,1 miljard euro, zijn groot.

Graydon verwacht dat de betalingsachterstanden de komende tijd verder verslechteren in verband met de zomervakantie. Het kredietinformatiebureau waarschuwt voor de gevolgen voor het bedrijfsleven. Als het te laat betalen van facturen doorzet, dan zal een aanzienlijk aantal bedrijven aan de rand van de afgrond raken, zo meldde Graydon afgelopen zaterdag in De Telegraaf.

Ook de Nederlandse Vereniging van Incasso-ondernemingen (NVI) merkt het probleem op. Er staat volgens hen voor ongeveer 5 miljard euro open aan vorderingen. Dat is een toename van 15 procent ten opzichte van vorig jaar. Het grootste deel van dat bedrag (€3,7 mld) betreft betalingsachterstanden van consumenten, het bedrijfsleven heeft een schuld open staan van 1,1 miljard euro.

Volgens voorzitter Jet Creemers van het NVI onderschat de overheid de ernst van het probleem. “Het aantal openstaande vorderingen is flink gestegen. Het gaat om een groot bedrag dat nu buiten de economie blijft. Dit dupeert het bedrijfsleven ernstig. De hoofdoorzaak dat kleine bedrijven over de kop gaan, is dat zij te maken hebben met wanbetalers.”