TOP

Aankondiging: Lidewij Edelkoort over winter 2020-2021

Appletizer giet het seminar van Lidewij Edelkoort dit seizoen in een heel nieuw jasje: haar twee presentaties worden aangevuld met de lezingen van twee andere trendwatchers. Ook is er een nieuwe locatie.

Appletizer organiseert op dinsdag 11 juni 2019 voor het eerst een dagvullend trendevent met naast Lidewij Edelkoort ook de presentaties van Els van Niekerk en Christine Boland over de belangrijkste trends voor herfst-winter 2020-2021. En dat ook nog op een nieuwe locatie: het Compagnietheater in Amsterdam.

Beeld voor Textilia Els van Niekerk

Els van Niekerk van trendforecastbureau Oltmans van Niekerk opent de dag met haar presentatie ‘Future-proofing, adapting to a forever changing world.’ Zij bespreekt de vier belangrijkste aanjagers voor verandering richting 2021. The Commons als antwoord op economische, sociale en democratische veranderingen met de focus op de dingen die ons verbinden en waar we allemaal verantwoordelijk voor zijn. Smart World laat zien hoe ontwikkelingen in technologie en wetenschap in staat zullen zijn om ons leven opnieuw vorm te geven en te verbeteren. Fantastical Futures gaat over nieuwe werelden en de ongelimiteerde mogelijkheden van digitaal design en Calm down bevraagt onze moderne samenleving: hoe kunnen we in turbulente tijden toch sterk, geaard, flexibel en open zijn?

Beeld voor Textilia Christine Boland

Daarna geeft trendanalist Christine Boland haar visie op winter 2020-2021 met haar presentatie Being Human. Wanneer de grens tussen mens en technologie steeds verder vervaagt en spraak-gestuurde artificial intelligence ons gaat vertellen hoe we ons voelen en wat we nodig hebben, wat onderscheidt de mens dan nog van machine? Wat geeft tegenwicht tegen té veel online, digitaal, virtueel, algoritmen, robotisering en artificial intelligence? Design language formuleert daar als eerste een antwoord op. Archetypisch menselijke eigenschappen worden ontleed, gekoesterd, uitvergroot, vermengd en opnieuw vormgegeven. In een vormentaal die afwisselend romantisch, poëtisch, bizar, rebels of provocerend is. In Bolands presentatie komen al deze facetten op een of andere manier samen in vijf heldere statements met elk een duidelijke onderliggende drijfveer.

Beeld Lidewij Edelkoort

Lidewij Edelkoort vult vervolgens het middagprogramma met twee presentaties. In haar eerste presentatie Brown Age voor winter 2020-2021 wordt het belang van bruin toegelicht. Veelzeggend is de quote: ‘Warmer then grey, better then black and stronger than white, these new tonalities express the need for nature and earth in a subliminal and abstract manner’. Lidewij Edelkoort: “Met het belang van bruin komt de behoefte aan abstractie, van eindelijk opgroeien en het achterlaten van het vertellen van verhalen. Materialen worden beoordeeld op hun eigen verdienste, kleding gebouwd voor hun eigen functie, details ontworpen voor hun eigen uitdrukkingskracht; een sferische en gecultiveerde stijl van kleding maken. Herstructureren versus deconstrueren, een meer positieve periode omvormen. Ook een heroverweging van het modesysteem en zijn ritme. Textiel zal bepaalde sleutelkwaliteiten bevatten zoals corduroy en fluweel, moleskin en denim, geborsteld katoen en gevilte wol, leer en nylon en teddy en badstof. Alle materie moet tactiel en vitaal zijn.”

Casual Wear

In haar tweede presentatie vertelt zij over de ontwikkelingen binnen Casualwear voor winter 2020-2021. Waar zij voorheen sprak over Sportswear, praat ze nu bewust over Casualwear. “Tijden veranderen en dat geldt ook voor casualwear, activewear, werkkleding en alle andere uitingen van vrijetijdskleding. Voor het eerst in de modegeschiedenis gaan ze onderling en zelfs met de mode zelf op in het creëren van een nieuwe hybride categorie die ik nu recreatie noem. De term voelt nieuw en leuk omdat het zegt waar het allemaal over gaat; mensen nemen de tijd om te rusten en te herstellen, en kleding neemt de tijd om te evolueren, alles in het proces van herschapen. Illustreren hoe creativiteit ons zal helpen genieten van vrije tijd met onze hobby’s, activiteiten en sport.“

Inschrijven

Het hele programma op dinsdag 11 juni 2019 duurt van 9.30 tot 19.00 uur en is bij te wonen voor €495,-. Voor alleen het ochtendprogramma met Els van Niekerk en Christine Boland (9.30-14.30 uur) zijn de kosten €295,- en voor alleen het middagprogramma met Lidewij Edelkoort (14.30-19.00 uur) is de prijs €375,-. Alle prijzen zijn exclusief btw. Kaarten bestel je via de website van organisator Appletizer.