In de archieven van Tweka

AMSTERDAM, 3 juni 2019 16:18 |

Gerelateerde berichten

Het meer dan 100-jarige zwemkledingmerk Tweka duikt voor lente-zomer 2020 in haar rijke geschiedenis, zo vertelt creative director Margareth van Aken: “In al die jaren hebben we zo veel mooie badmode op de markt gebracht, waar we ons door hebben laten inspireren. We hebben gekeken hoe we die naar het nu konden brengen.”

Zwemkledingmerk Tweka heeft een rijke geschiedenis. Het bestaat al meer dan honderd jaar en onlangs onderging het label een re-branding, zo vertelt creative director Margareth van Aken: “We hebben op het hoofdkantoor een soort mini-museum met alle badmode van 1916 tot nu. Voor designers een bron van inspiratie. Het is eigenlijk zonde om daar geen gebruik van te maken. We zijn vanuit daar gaan kijken hoe we die modellen naar het nu konden brengen.”

Re-branding

Tweka werd in 1997 overgenomen door het huidige moederbedrijf L. ten Cate. De bedrijven delen een lange historie in Nederlands kwaliteitstextiel. Vanaf 2018 heeft er een totale herpositionering plaatsgevonden: “Terug naar onze iconische oorsprong,” vertelt Van Aken. Het is een proces, zo licht ze toe: “We zijn in 2016 begonnen maar vanaf 2018 zijn de collecties er echt anders uit gaan zien.”

Merk-dna

De focus kwam te liggen op het merk-dna. “In het verleden gaven we elk badpak en elke bikini een naam, dat hebben we ook teruggebracht. Zo is het model Trix uit de jaren vijftig weer terug en ook Claudette heeft een plekje gekregen in de collectie. Uiteraard zijn de oude modellen wel naar het nu gebracht.”

Plastic soep

Voor lente-zomer 2020 zijn er verschillende kleuren en prints; van fuchsia en emerald green tot de primaire kleuren als rood, blauw en geel. Daarnaast is er voor het lente-zomerseizoen van 2020 een de Beach collectie gemaakt van gerecycled polyamide. Een materiaal dat wordt gemaakt van plastic oceaanafval. “Daar zijn we heel trots op,” licht Van Aken toe: “We gaan vervuiling tegen door nieuwe materialen te maken van de plastic soep in onze oceanen.”

Kwetsbaar

Wat altijd voorop heeft gestaan is de pasvorm. Van Aken: “Je bent heel kwetsbaar als je voor het eerst in lange tijd weer op het strand of bij het zwembad in je badpak of bikini rondloopt. Wanneer dat kledingstuk goed zit geeft dit meer zelfvertrouwen.” Ook verkoopt het merk al geruime tijd badpakken geschikt voor vrouwen met prothese. 

 

Nieuwsgierig geworden? Kom een kijkje nemen bij Tweka in het Sports Business Centre in Leusden. Tweka is te vinden in showroom A19. In het Sports Business Centre zijn wel 350 merken te vinden in het sport- en lifestylesegment.

 

 

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen, klik hier om in te loggen.