Koninklijk modehuis Meddens stopt na 180 jaar

AMSTERDAM, 12 november 2010 16:15 | Eva Guldemond

Het modebedrijf Meddens sluit na 180 jaar zijn zes filialen en ontslaat de 32 medewerkers. Meddens ziet zich volgens de directie hiertoe gedwongen door de economische teruggang én door de slechte bereikbaarheid van de winkels in de grote steden.

Het bedrijf met zijn klassiek getinte collectie had zes filialen in Arnhem, Haarlem, Hilversum, Rotterdam, Leidschendam en Den Haag.

Veerkracht
De rijke historie van Meddens begint in 1830. De familie Meddens kwam uit Groningen. Het bedrijf was in die tijd gespecialiseerd in de fabricage van korsetten. Na een reis naar Parijs opende Bernard I. Meddens samen met zijn vader op 1 mei 1830 een 'herenkledingmagazijn' in de Hoogstraat in Rotterdam.

Nouveautés uit Parijs vielen in de smaak bij het gegoede Nederlandse publiek. In 1899 opende Meddens de tweede zaak op een prachtig punt in de Haagse binnenstad, tussen Lange Poten en Spuistraat. Toen Jan Giesbers, een neef van de heren Meddens, aantrad in 1923 als directeur kwamen er filialen bij in Amsterdam, Arnhem, Leidschendam en Hilversum.

Meddens bewees haar veerkracht tijdens het bombardement van Rotterdam in 1940, door het verwoeste pand te verlaten en aan de Nieuwe Binnenweg in Amsterdam direct een noodpand te openen. Op 1 mei 1980 kreeg Meddens, na 150 jaar, het predikaat 'Koninklijk' en mocht het modehuis een eervolle kroon opnemen in haar logo.

Reorganisatie
Helaas heeft de slechte economische tijding zijn tol geëist voor het oudste nog actieve modehuis in de Nederlandse geschiedenis. De directie zegt vorig jaar het tij te hebben willen keren door een reorganisatie. Sinds 1 april 2010 is er ondermeer een webshop.

Toch lukt het niet om het hoofd boven water te houden. Naar verwachting zullen in maart alle winkels gesloten zijn. De collectie is nu te koop met korting. De klanten zijn daarvan in een brief op de hoogte gebracht.

 

 

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen, klik hier om in te loggen.