Fabriek met kledingproductie voor Mango en Primark stort in

AMSTERDAM, 25 april 2013 17:01 |

Gerelateerde berichten

Bij het instorten van een flatgebouw in Bangladesh zijn 160 werknemers om het leven gekomen. In de kledingfabrieken die er gevestigd waren, werd onder andere voor Primark en Mango geproduceerd.

In Bangladesh is woensdag een flatgebouw van acht verdiepingen ingestort. In het gebouw waren drie kledingfabrieken en een winkelcentrum gevestigd. Door de instorting zijn talloze mensen bedolven onder het puin. Tot nu toe zijn er 160 doden geborgen en er worden nog honderden mensen vermist. Er zijn meer dan 1000 gewonden. De kledingfabrieken produceerden kleding voor onder andere Primark, Mango en Benetton. Dat bleek onder andere uit de kledinglabels die op de rampplek werden teruggevonden.

Geen vergunning
Minister van Binnenlandse Zaken Alamgir zegt dat de eigenaar van Rana Plaza geen vergunning had voor een gebouw van acht verdiepingen, maar voor vijf verdiepingen. Werknemers zagen ook op de dag van het ongeluk een grote scheur in het gebouw, maar moesten van hun chef toch aan het werk. Volgens de organisatie Schone Kleren Campagne (SKK) worden veel fabrieken op moerasland gebouwd.

Oproep tot betere arbeidsplaatsen
Schone Kleren Campagne roept samen met vakbonden en arbeidsrechtenorganisaties op tot onmiddellijke actie van internationale kledingmerken voor een verbetering van de arbeidsplaatsen en het Bangladesh Fire and Building Safety Agreement te ondertekenen. Primark zegt in een verklaring al te werken aan nieuwe richtlijnen voor de arbeidsomstandigheden in landen waar zij hun kleding laten produceren. De kwaliteit van de bouwconstructie wordt als criterium opgenomen. Vorig jaar tekende de eigenaar van Calvin Klein en Tommy Hilfiger en de Duitse retailer Tchibo de overeenkomst al.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen, klik hier om in te loggen.