Ontwerp Utrechtse Decathlon afgewezen

Amsterdam, 5 december 2017 13:24 | Tessa Bentvelsen

De Welstandscommissie is niet blij met de plannen van Decathlon voor het voormalige C&A-gebouw in Utrecht. De Franse sportketen wil het pand klaar maken voor de toekomst, maar niet iedereen is gecharmeerd van de stijl waarvoor is gekozen.

Meters hoge glazen puien met daarboven nog de originele, stenen muur. Dat is wat Decathlon en haar architect Tymon Ros van Sum+ Architecten voor ogen hadden voor de nieuwste aanwinst in Utrecht. Het grote, hoekige – maar meteen ook beeldbepalende – pand op de hoek Vredenburg-St. Jacobsstraat moest na een grote make over een gebouw worden dat klaar is voor de toekomst, maar daar steekt de Welstandscommissie nu een stokje voor. Dat weet het AD te melden. De leden van de commissie vinden dat er te veel glas wordt gebruikt en dat de liefde voor het oude gebouw niet is terug te zien in het nieuwe ontwerp.

“En ál dat glas, waar misschien ook weer ledschermen achter moeten, zal er misschien voor zorgen dat het pand juist helemaal niet aantrekkelijk is om naar te kijken”, vindt één van de leden – schrijft het AD. Ook de asymmetrie zou niet in de smaak vallen. De glazen wand zou namelijk aan één zijde hoger zijn dan aan de andere kant. “Het bestaande gebouw is heel erg verfijnd, maar dit nieuwe ontwerp is juist heel erg hard en grof. De liefde voor het oude gebouw spreekt er niet uit. Het is behoorlijk in your face. Er zou minder glas in moeten, iets rustiger, iets meer eenvoud.”


Niet blij

De architecten zijn volgens het AD niet blij met de kritiek. Er zou juist bewust gekozen zijn voor een glazen pui zodat het zou aansluiten op de andere panden op het kruispunt. De Bijenkorf, WE en TivoliVredenburg hebben ieder namelijk ook glazen gevels. Het architectenbureau is wel van plan het ontwerp te gaan aanpassen.

Vertrek C&A

Sinds 23 april 2017 is C&A vertrokken uit het pand bij Vredenburg vanwege een afslankoperatie van de keten. Er zit momenteel een pop-up store in het gebouw. Van Uffeleln zit nog in de kelder, maar verhuist uiteindelijk naar Leidsche Rijn. In voorjaar 2018 moet het pand leeg zijn en klaar staan voor de verbouwing van Decathlon. De Franse sportketen huurt de kelder, de begane grond en de eerste verdieping. Op de bovenste etages komt kantoorruimte.

 

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen, klik hier om in te loggen.