Lunchcafé Esprit in Amsterdam sluit deuren, Mencave in Oss failliet en zorgen om aantal outletcenters

AMSTERDAM, 12 augustus 2019 11:45 | Rik de Langen

Kledingzaak Mencave, oud-winnaar van een Dutch Retail Experience Award, is dinsdag 30 juli 2019 failliet verklaard. Verder: de website Vastgoedjournaal heeft over de afgelopen zeven jaar geturfd hoeveel winkelketens erbij zijn gekomen, het Duitse onderzoeksbureau Ecostra heeft onderzoek gedaan naar outletcenters in Europa en het lunchcafé van Esprit verdwijnt uit de Amsterdamse binnenstad. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van 12 augustus.

Hoeveel winkelketens zijn erbij gekomen in de afgelopen 7 jaar?

De website Vastgoedjournaal heeft over de afgelopen zeven jaar geturfd hoeveel winkelketens erbij zijn gekomen. Zij telden 40 nieuwe winkelketens die in die periode hun eerste winkel hebben geopend. Volgens Vastgoedjournaal kun je concluderen dat het einde van de fysieke winkel helemaal niet zo dichtbij is als vaak wordt beweerd. Aan de andere kant: in februari publiceerde Vastgoedjournaal ook een onderzoek naar verdwenen winkelketens. Daaruit blijkt dat er sinds 2010 ruim 100 fysieke winkelketens zijn verdwenen uit de Nederlandse winkelstraten.  Samen waren ze goed voor minstens 6000 vestigingen. Vooral 2015 was een rampjaar met 30 ketens die onderuit gingen. Maar er zijn blijkbaar ook nog winkelketens die de stap durven te nemen.

Kledingzaak Mencave uit Oss failliet verklaard

Kledingzaak Mencave, oud-winnaar van een Dutch Retail Experience Award, is dinsdag 30 juli 2019 failliet verklaard en daarom gesloten. Dat meldt het Brabants Dagblad. Mencave opende begin 2015 de deuren aan de Molenstraat, pal tegenover de voormalige V&D. De mannenzaak viel onder meer op als decor tijdens de Popronde en door naast kleding ook drank te verkopen. Zomer 2018 verhuisde de mannenzaak naar de Kerkstraat, na een aantal lekkages aan de Molenstraat. Curator Jelle Beerens zegt tegen het Brabants Dagblad: "Het is een hele mooie zaak, het is voor Oss te hopen dat de deuren snel weer open gaan.” Geïnteresseerde partijen kunnen zich bij hem melden, zo geeft Beerens aan. Eigenaar Jelske Jak heeft het naar eigen zeggen te druk om het faillissement toe te lichten.

LEES OOK: Mencave: ‘Ik dacht dat ik tekende voor een A-locatie, helaas pakte dit anders uit’

Onderzoek: botsen Europese outletcenters op hun grenzen?

Het Duitse onderzoeksbureau Ecostra heeft onderzoek gedaan naar outletcenters in Europa, zo schrijft Retail Detail. In Europa zijn vandaag 181 outletcenters te vinden, goed voor meer dan 3 miljoen vierkante meter, en hun aantal blijft groeien. Op veel plaatsen zijn er al te veel om goed te zijn en is de markt verzadigd. In vergelijking met vorig jaar zijn er nog zes outletcenters, samen goed voor 120.000 m² extra oppervlakte, bijgekomen in Europa. Het einde van die groei lijkt nog lang niet in zicht: er zijn er nog 46 op komst. De groei versnelt zelfs nog, aangezien een jaar eerder slechts vier nieuwe van zulke parken de deuren openden, zo rapporteert Ecostra. 

  Lees hier het rapport (pdf)

Caffe Esprit in Amsterdam sluit na 31 jaar de deuren

Caffe Esprit aan het Spui in Amsterdam sluit na 31 jaar noodgedwongen de deuren, meldt Het Parool. Eind augustus vertrekt het gelijknamige kledingmerk uit het pand, waardoor ook het lunchcafé dichtgaat. Het lunchcafé opende in 1987 in het Afrikahuis aan het Spui, waar ook de kledingwinkel van Esprit zit. Tegenwoordig is het combineren van een eetgelegenheid en het verkopen van kleding een bekend concept (blurring), maar in die tijd was het uniek. In 2001 verkocht kledingmerk Esprit het café aan Michel Pais, eigenaar van Unlimited Label, die ook Vondelpark3 en Strandzuid exploiteert. “Ik vind het vreselijk om de zaak na zoveel jaar te sluiten,” zegt hij. “Het café loopt hartstikke goed, maar het huurcontract wordt niet meer verlengd, omdat de kledingwinkel weggaat." 

Vrouwenmodezaak Exmode verdwijnt na 142 jaar uit Venlo

Na 142 jaar verdwijnt de gerenommeerde modezaak Exmode uit het Venlose winkelcentrum door een faillissement, schrijft De Limburger. Eigenaar Nathalja Kremers heeft de zaak in de Klaasstraat zondag gesloten. Ze heeft, naar eigen zeggen, een schuld van 165.000 euro, aldus curator Ralph Geelen. Volgens hem heeft Kremers geen interesse in een doorstart. Zes werknemers verliezen hun baan. 

Modehuis Ex is een begrip in Venlo. J. Ex-Deckers opende op 9 september 1876 haar ‘affaire in manufacturen, garen en band’ aan de Lomstraat. Rond 1900 verhuisde de winkel naar de Vleesstraat, dé winkelstraat in Venlo. Haar zoon besloot zich in 1938 te richten op dameskleding. Ex floreerde en breidde uit, ook met een vestiging in Venray. Bij gebrek aan een opvolger besloot nazaat Jules Ex in 1992 de deuren van Modehuis Ex te sluiten. De zaak in Venlo werd voortgezet door een Amstelveense ondernemer onder de naam Exmode. De laatste vijf jaar werd de zaak gerund door Kremers. „Door tal van redenen verkeert de winkel al langere tijd in zwaar weer”, kreeg curator Geelen van haar te horen.

 

 

 

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen, klik hier om in te loggen.