Strafrechtelijk onderzoek tegen LVMH-baas

België, 18 november 2013 16:13 | Tessa Cheret

Het Brusselse parket is tegen Bernard Arnault, de man achter de LVMH-groep, een strafrechtelijk onderzoek gestart. De reden van dit onderzoek is een kapitaalverhoging van 2,9 miljard euro bij zijn Belgische bedrijf Pilinvest. Dit meldt de Belgische krant De Tijd.

Tegen één van de tien rijkste mensen ter wereld, Bernard Arnault, loopt een strafrechtelijk onderzoek voor twee verdachte activiteiten: De kapitaalverhoging van 2,9 miljard euro bij zijn Belgische bedrijf Pilinvest en ook mogelijke domiciliefraude.

Verdachte activiteiten
Pilinvest is een holding die Arnault in Brussel oprichtte in 1999 met een startkapitaal van 10 miljoen Belgische Frank. Na zes jaar in 2005 steeg plotseling het kapitaal van Pilinvest van 250.000 naar 103 miljoen euro. Die dag had Arnault 1,8 miljoen aandelen van LVMH ondergebracht in Pilinvest. Het jaar daarop heeft Arnault opnieuw 300.000 LVMH-aandelen ondergebracht in het Belgische bedrijf. In 2007 deed hij daar nog 1,5 miljoen LVMH-aandelen en 1,2 miljoen aandelen van Christian Dior bovenop. Pilinvest was zo in een paar jaar 368 miljoen euro waard. Arnault gebruikte hiervoor steeds dezelfde notaris.

In december 2011 steeg het kapitaal van Pilinvest naar meer dan 2,9 miljard euro. Dit jaar kwam aan het licht dat deze transacties betrekking had op de familiale holding Groupe Arnault. Daarover wil de Belgische justitie opheldering.

Domiciliefraude
Arnault wordt ook verdacht van domiciliefraude (adresfraude), omdat hij een klein appartementje in Ukkel heeft dat moet doorgaan voor Arnaults officiële adres in België, terwijl hij een miljardenvermogen heeft. Arnault houd wel vol dat het echt zijn ‘stulpje’ is.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen, klik hier om in te loggen.