PvdA wil dat kabinet zich bemoeit met lot failliete winkelketens

amsterdam, 8 januari 2016 09:06 | Renate Zoutberg

De PvdA wil dat het kabinet de mogelijkheden onderzoekt of het de bankroet verklaarde winkelketens V&D en de Macintosh Retail Group kan helpen bij een doorstart. De regeringspartij wil voorkomen dat er duizenden medewerkers uit de winkelbranche op straat komen te staan.

De regeringspartij wil dat de ministers Henk Kamp (Economische Zaken) en Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) gaan bekijken op welke manier ze een bijdrage kunnen leveren aan een doorstart, schrijft Tweede Kamerlid John Kerstens op de site van de PvdA. De ministers zouden ook met de sector om tafel moeten gaan zitten om te voorkomen dat er veel banen verloren gaan.

Verleden week werd V&D failliet verklaard, begin deze week ging Macintosh Retail Group op de fles. Hierdoor komen in totaal zo’n vijftienduizend mensen op straat te staan; circa 10.000 afkomstig van V&D, zo’n 5.000 uit Macintosh-schoenenwinkels als Dolcis, Steve Madden, Invito en Manfield.

Helpende hand

Ondertussen steken MKB Nederland en de banken ABN Amro, Rabobank en ING de leveranciers van V&D de helpende hand toe, meldt De Telegraaf. Toeleveranciers die in financiële problemen zijn geraakt, kunnen zich bij de banken melden. ABN Amro heeft een speciale desk geopend waar gedupeerde ondernemers zich kunnen melden. De andere banken bekijken per ondernemer hoe ze die kunnen helpen. Zo hopen de banken te voorkomen dat leveranciers worden meegezogen in het faillissement van de warenhuisketen.

De toeleveringsbedrijven, waaronder ook kledingmerken, trokken eind 2015 al aan de noodrem toen V&D nog in surceance van betaling verkeerde. Ze besloten de V&D’s geen voorjaarscollecties meer te leveren, omdat ze ook al veel artikelen in de schappen hebben liggen waar het warenhuis nog niet voor heeft betaald.

Volgens MKB Nederland zijn enkele tientallen bedrijven inmiddels in de problemen gekomen. V&D laat in een reactie hierop weten dat ze de ontstane situatie betreuren, maar dat ze pas kunnen betalen als er een doorstart komt.

LEES HIER AL ONS NIEUWS OVER V&D

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen, klik hier om in te loggen.