Louboutin verliest rechtszaak over rode zool

BRUSSEL, 3 april 2014 14:46 | Geraldien Prud'homme

De Franse schoenenontwerper Christian Louboutin heeft bij de rechtbank van Koophandel in Brussel een rechtszaak verloren over het gebruik van de rode zool.

Volgens Louboutin is dat zijn handelsmerk en mogen andere merken geen schoenen met rode zolen verkopen. Maar de rechtbank gaf hem daarin geen gelijk.

Louboutin had bij de rechtbank van Koophandel in Brussel een rechtszaak aangespannen tegen Van Dalen, omdat de Nederlandse schoenenretailer een aantal modellen met een rode zool verkocht. De Franse schoenenontwerper eiste van Van Dalen 5.000 euro per verkocht paar schoenen met een rode zool, zo meldt Retaildetail.be.

De rechter heeft deze eis afgewezen vanwege de onduidelijkheid omtrent het type schoen. In het vonnis staat: "Is een schoen met beperkte hak inbreukmakend? Is een damesschoen met plateauzool inbreukmakend? [...] Het toekennen van de vordering zou neerkomen op een algemeen verbod op de commercialisering van hooggehakte damesschoenen met een zool waarop, in eender welke mate, eender welke kleur rood werd aangebracht. Dit kan en mag niet de bedoeling zijn van een stakingsvordering.

Alleenrecht

Ook vond de Belgische rechter dat een rode zool geen onderscheidend kenmerk is, omdat het niet afwijkt van wat normaal gangbaar is. Al jaren probeert Louboutin om een monopolie te krijgen op het gebruik van rode zolen. Maar de rechtbank van Koophandel in Brussel oordeelde dus dat de schoenenontwerper niet kan verbieden dat andere merken ook schoenen met rode zolen verkopen.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen, klik hier om in te loggen.