TOP

75 skimming-slachtoffers per dag

Hoe makkelijk en snel pinnen ook gaat, veilig is het niet altijd. 27.000 Nederlanders werden vorig jaar slachtoffer van pinpasfraude, omgerekend zijn dat er 75 per dag. Hun pinpasgegevens werden illegaal gekopieerd en misbruikt, waardoor geld van hun rekening kon worden afgehaald.

Dit blijkt uit cijfers van de Nederlandsche Bank en cijfers van Currence, eigenaar van het merk PIN. Hieruit blijkt dat een op de 450 Nederlanders in 2008 slachtoffer werd van pinpasfraude, ook wel skimming genoemd. Volgens DNB is dit de belangrijkste vorm van fraude in het betalingsverkeer.

Niet eerder werden cijfers over skimming bekend gemaakt. Banken vertellen niet graag over ervaringen met fraudeurs, maar banken benadrukken wel dat slachtoffers geen schade lijden en dat de bank de kosten van skimming op zich neemt.

Een ervaring met skimming maakt mensen bewuster, blijkt uit het onderzoek. Onder het mom voorkomen is beter dan genezen, hier een paar tips tegen skimming: scherm het toetsenbord af bij het intoetsen van de pincode, controleer de voorzetmond van de geldautomaat en check regelmatig bankafschriften.