TOP

5x nieuwe én duurzame vrouwenmodemerken

Ondanks (of misschien wel dankzij) de huidige uitdagende tijd zijn er afgelopen maanden genoeg nieuwe vrouwenmodemerken gelanceerd. Circulariteit en duurzaamheid zijn hierbij belangrijke sleutelwoorden. We selecteerden vijf nieuwkomers die de afgelopen maanden werden gelanceerd.

CharlieMary: slow fashion van deadstock

CharlieMary is het nieuwe circulaire fashionlabel van Charlotte van Waes en Marieke Vinck, die bekend zijn van hun duurzame conceptstore en mode-agentschap Charlie + Mary in Amsterdam. Hun eigen collectie is een reactie op de gejaagde mode-industrie waar collecties in sneltreinvaart geproduceerd worden en zorgen voor grote overschotten aan materialen. The Slowdown Collection is gemaakt van deze ongebruikte reststoffen. “Voor ons staat vast dat we geen nieuwe materialen in de keten willen brengen. We werken met wat er al is. Voor ons is werken met deadstock op dit moment het meest duurzame dat we kunnen doen.” Omdat de voorraad deadstock niet oneindig is, werkt CharlieMary ook met lokaal gerecyclede vezels. Het merk is een samenwerking gestart met Makers Unite om in de toekomst een deel van de collectie in Nederland te kunnen produceren.

Trashious: tassen van leer uit ‘afval’

Het Nederlandse tassenmerk Trashious is gemaakt van ‘green trash’. Oprichters Esther Koolen en Jolanda Cornet zochten naar duurzame, diervriendelijke en circulaire alternatieven voor dierlijk én synthetisch leer. Het merk brengt tassen en accessoires van duurzame materialen als cactusleer, appelleer, wijnleer en ananasleer. Er zijn vier basismodellen: een business bag, een box bag, een clutch en een bucket bag. De laatste tas is ontwikkeld door Rebecca Cabau van Kasbergen en een deel van de opbrengst wordt gedoneerd aan Free a Girl, de stichting tegen kinderprostitutie van haar zus Yolanthe Cabau van Kasbergen. De verkoopprijzen liggen tussen €149 en €299. 

Atelier Amandine: handgemaakte kimono’s van reststoffen

De unieke kimono’s van het nieuwe merk Atelier Amandine worden met de hand gemaakt in België. Oprichter Amandine Vits gebruikt daarvoor de overschotten stof van high-end designers, die anders verloren gaan. “Ik geloof in het terug lokaliseren van het productieproces en lokaal vakmanschap. Daarom wordt alles stuk voor stuk handgemaakt in België met oog voor kwaliteit.” Momenteel wordt Atelier Amandine verkocht in drie winkels in België, maar Vits staat zeker open voor verkooppunten in Nederland. Binnenkort gaat ook de webshop live.

Nouvalue: circulaire mode

Ook upcycle modemerk Nouvalue maakt unieke stukken en werkt met kleine oplagen die niet gebonden zijn aan een seizoen. Oprichters Vera Ye-Portier en Alma Terweij willen bijdragen aan een circulaire economie en verdelen hun collectie in drie categorieën. Re-Loved omvat vintage of tweedehands items die zorgvuldig zijn gecureerd en al dan niet zijn aangepast. Re-Used brengt nieuwe stijlen gemaakt van monsters en oude collecties. En Re-Valued is gemaakt van reststoffen die anders verloren waren gegaan. Het bedrijf streeft ernaar om dicht bij huis te produceren, in Nederland of andere EU-landen, om de ecologische voetafdruk te minimaliseren.

Marble Berriez: made in Holland

De Rotterdamse fashion startup Marble Berriez van Marrika van Beilen werkt uitsluitend met milieuvriendelijke materialen. De eerste collectie bestaat uit een serie jurken van 100% Tencel voor vrouwen en meisjes in opvallende en kleurrijke prints. Ook de ritsen, knoopjes en labels zijn van milieuvriendelijke materialen zoals gerecycled polyester, hennep en landbouwafval. De collectie wordt gemaakt in een Nederlands naaiatelier. Om de productie op gang te brengen is de onderneming in december gestart met voorverkoop via een crowdfundingcampagne, waarbij binnen twee maanden het volledige doelbedrag was behaald. De collectie is nu nog alleen te koop in de eigen webshop, maar op de planning staan een fysieke pop-up store en verkoop in consignatie via retailers.