TOP

20 miljoen geretourneerde artikelen worden weggegooid


Volgens onderzoek door de Duitse universiteit in Bamberg uit 2018 worden bijna 20 miljoen geretourneerde artikelen in Duitsland linea recta in het afval gekieperd.

Dat publiceerde de Duitse website WDR vorige week. Het gaat hier om zowel kledingstukken als elektrische en vrijetijdsartikelen, meubels en huishoudelijke artikelen waarvan de meeste een waarde hebben van minder dan 15 euro.

Een belangrijke reden is het kostenplaatje. Een item weggooien kost gemiddeld 85 cent per item. Het zou veel duurder –  en omslachtiger – zijn om de goederen te recyclen. Dit geldt vooral voor de kleinere ondernemers. Sommige bedrijven weten daarnaast niet aan wie ze zouden kunnen doneren en welke waarde het product nog heeft nadat het is geretourneerd. Ongeveer 40 procent van de weggegooide goederen – wat omgerekend op zo’n 7,5 miljoen stuks uitkomt –  had kunnen worden gedoneerd of gerecycled.

Volgens de Duitse onderzoekers heeft de kwaliteit van een product hier ook mee te maken. Ongeveer de helft van de producten kan niet meer worden verwerkt of is stuk. Volgens de studie, die 9 oktober is gepubliceerd, is er geen alternatief voor veel van deze teruggestuurde producten waardoor het geen zin heeft om deze verspilling te verbieden. Daarbij valt het moeilijk te controleren.