Printen

Omzetmonitor CBW-Mitex: 'Modeverkopen maart redden eerste kwartaal'

AMSTERDAM, 20 april 2012 11:42 | Kim Pereira

Toevoegen aan Mijn Textilia

De modeverkopen in maart hebben het omzetresultaat van het eerste kwartaal flink verbeterd. Het omzetverlies bleef beperkt tot minder dan 3%, meldt CBW-Mitex.

In januari en februari leek sprake van een kopersstaking. Door uitstekende verkoopweken in maart, dankzij gunstige weersomstandigheden, eindigde het eerste kwartaal minder negatief dan werd gevreesd, aldus de omzetmonitoren van het CBW-Mitex.

Volgens Jan Meerman, de voorzitter van de branchevereniging, ligt er voor een structurele verbetering van de bestedingen een belangrijke taak bij de overheid. "Die moet duidelijkheid bieden aan de onzekere consument, onder meer over hypotheek- en pensioenverplichtingen. Dergelijke onzekerheden remmen de bestedingen enorm. De uitkomsten van de Catshuis onderhandelingen laten wat dat betreft te lang op zich wachten. Belangrijk is hoe dan ook dat niet alleen plannen voor bezuinigingen, maar ook voor hervormingen worden ontvouwen", aldus Meerman.

Verkoop mode
De late en langdurige vorstperiode in februari was de grote boosdoener voor de verkoop van mode. In de tweede helft van maart echter zorgden hogere temperaturen en vele zonne-uren voor uitstekende verkopen. Achter de omzetdaling van 2,8% in het eerste kwartaal voor mode gaan specifiekere gegevens schuil. Het grootste segment, damesmode, noteerde 4,4% omzetachterstand ten opzichte van vorig jaar. Herenmode bleef met -0,1% op de nullijn hangen. De omzet in baby en kindermode bleef 1,9% achter. Het segment bodyfashion incasseerde met 6,5% het grootste omzetverlies ten opzichte van 2011.

Consumentenvertrouwen
Het consumentenvertrouwen bleek met een index van -36 in het eerste kwartaal net zo laag als in de laatste drie maanden van vorig jaar. Desondanks verwacht 15% van de deelnemers in de monitor dat de omzet in het tweede kwartaal zal stijgen. Een gelijke omzet voor het tweede kwartaal voorziet 43% van de ondernemers, terwijl  42% denkt dat de omzet zal dalen. De brancheorganisatie verwacht dat er dit jaar slechts 20% van de ondernemers groei zal realiseren. 

 

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen, klik hier om in te loggen.